Nagy Gábor Tamás polgármester politikai hiúsága és ámokfutása

Nagy Gábor Tamás polgármester politikai hiúsága és ámokfutása
Nagy Gábor Tamás polgármester politikai hiúsága és ámokfutása

Casus Belli

Ez a szempont eddig még soha nem kapott nyilvánosságot, pedig lényegében ez volt mindennek indító oka. Ma már mindenkinek a könyökén jön ki a magyarországi korrupció. Az anomáliák között ugyanakkor nem csupán a korrupcióra kell gondolni. A bírvágy mellett sokszor nagy szerephez jut a becsvágy. Mint utóbb kiderült, minél inkább középszerű politikusról, városvezetőről van szó, annál inkább. Nagy Gábor Tamás polgármester politikai hiúsága és az ebből fakadó ámokfutása nagy mértékben hozzájárult egyebek között a Budavári Önkormányzati Várbarlang (ma DINPI Budai Vár-barlang) anyagi és erkölcsi lezülléséhez.

Nagy Gábor Tamás polgármester ki nem állhatta az innovációt (vári méretekben az ő dolga, mondta), valamint a polgári összefogást. A Castellum-kezdeményezés ezt követően lefagyott. A Budavári Labirintusnak pedig perbeli úton felmondott. A kiürítési pert azonban elvesztette. Az ezt követő bosszú-hadjáratról, hatósági és rendőrségi vegzatúráról bővebben itt írtak.

Castellum Társulás – Budai Vár

Castellum - 2010 (adat- és média-DVD) Budai Vár
Castellum – 2010 (adat- és média-DVD) Budai Vár

2000. szeptember 30-án egy lehetséges budavári összefogás jegyében találkoztak budavári polgárok, intézmények, múzeumok és vállalkozók a Budavári Labirintus fogadó terében. A kezdeményezés oly sikeres volt, hogy tapsot is kapott, illetve az érdeklődök nagy száma miatt, a második összejövetelt már a Országos Széchenyi Könyvtár Tanácstermébe tervezték megtartani.

Castellum   2000.
Castellum 2000.

A kezdeményezés korabeli fragmentumai:

  • pályázati közösség magyar és európai uniós pályázati lehetőségek kihasználásában
  • turisztikai társulás,
  • közös honlap, illetve multimédiás CD-rom,
  • közös jelenlét a magyar és nemzetközi szakvásárokon,
  • együttműködés a magyar rendezvényiparban, illetve a közép-európai incentive-rendezvényi piacon és konferencia-turizmusban,
  • Castellum iroda, professzionális menedzsment,
  • mindez többletbevételt és ennek megfelelően autonómiát biztosít a kulturális értékek megőrzésére hivatott múzeumok számára,
  • a budavári lakosok számára ún. cívis kártya
  • a magyar és külföldi turisták számára olyan számítógépes program, amelynek révén mindenki a maga érdeklődése szerint tervezheti meg budavári programját, sétáját.
Castellum Társulás 2010, Budai Vár
Castellum Társulás 2010, Budai Vár

Tisztelt Budavári Polgár!

Az idegenforgalom egyik legnagyobb ellentmondása, hogy miközben a nagyközönség számára hozzáférhetővé tesz kulturális és történelmi értékeket, ugyanezen értékektől megfosztja a helybeli közösségeket. Épületek, utcák, egész településrészek szakadnak így ki a helyi közösségek mindennapi életéből. Az ezzel járó értékvesztést pedig tovább tetézi egy sor kellemetlen körülmény: lárma, tumultus, árdrágulás stb. Az idegenforgalomnak ez a negatív hatása különösen szembeötlő falvak, kisvárosok esetében, vagy olyan szigetszerűen zárt városnegyedekben, mint amilyen a Budai Vár. A Castellum Társulásban résztvevő intézmények a maguk területén, a maguk módja és mértéke szerint enyhíteni igyekszik ezeket a feszültségeket.

A Budavári Labirintus mindenekelőtt nem idegenforgalmi rezervátum – a budavári polgárok számára is át- és bejárható, egyszóval nyitott. A helyszínen egyszerűen és gyorsan kiállított Castellum-kártyával a budavári lakosok korlátozás nélkül, soron kívül és díjtalanul látogathatják az állandó és időszakos kiállításokat.

Végezetül a Budavári Labirintus otthont biztosít (helyiségek, vetítőterem, irodai háttér stb.) olyan kisebb, nem politikai fórumoknak is, amelyek hozzájárulnak a Budai Vár közéleti és kulturális életének gazdagításához.

2010. november 12.


Kapcsolódó