FONTOS INFORMÁCIÓ

A Budavári Labirintus | Labyrinth of Buda Castle kiállításai  bezártak.  

Tartalmait és adatait azonban a Wikipédián és a Google-n folyamatosan manipulálja a DINPI Vár-barlang  (Panoptikum) üzemeltetői, illetve a Drakula-bizniszben érdekelt személyek.

A Budavári Labirintus (védjegy!) nevével a bírósági eltiltások ellenére mindenféle formában visszaélnek; az elkövetők még a Budavári Labirintus honlapjait és Facebook-oldalait is behekkelték a saját Google információs paneljeibe. Mindez az átlagosnál nagyobb körültekintést kíván meg a látogatóktól.

Az engedély nélküli “Drakula Kamra” a Budai Várbarlangban – amelyet ráadásul jogellenesen Labyrinth of Buda Castle névvel hirdettek  – az illetékes szervezetek határozata alapján véglegesen bezárt (látszólag).  

Az egykori Budavári Labirintus kiállításainak bejárata, kiállításai 2011-ben bezártak.
Az egykori Budavári Labirintus kiállításainak bejárata (1983-2011)


A Budai Vár Barlang és az illegális állami Dracula biznisz csalásai és a korábbi Budavári Labirintus elbitorlása

A Budai Vár-barlang és a Budavári Labirintus

A budai vár alatti barlang- és pincerendszerben két nagyobb látogatójárat található: a Budai Vár-barlang és a Sziklakórház.

A Budai Vár-barlang további két részre tagolódik: az ún. Természetvédelmi járatrendszerre és az Idegenforgalmi szakaszra. Az utóbbiban kaptak helyett 1983-2011 között a Budavári Labirintus kiállításai, amelyek mindmáig a várfelszín alatti területek legmeghatározóbb kulturális turisztikai látványosságai voltak. A Budavári Labirintus (Labyrinth of Buda Castle) révén vált a pincerendszer először országosan, majd világszerte ismertté.

Ugyanakkor a Budavári Labirintus és Budai Vár-barlang nem azonosak (!). A Budai Vár alatti barlang- és pincerendszer hivatalos neve: Budai Vár-barlang. A Budavári Labirintus ennek csak egy részén működött. A Budavári Labirintus  nem földrajzi név, hanem a kiállítás-együttes, illetve kulturális és szellemi értékek védjegyoltalmat élvező együttese, vagyis márkanév (trademark).

A Budai Vár-barlang, Budavári Labirintus és Várbarlang, valamint a Sziklakórház


A Budai Vár-barlang és a Várbarlang

A Budai Vár-barlang és Várbarlang nem azonosak. Az utóbbi a Budavári Önkormányzat által a budai vár-barlang- és pincerendszerből  jogellenesen leválasztott terület. A Várbarlangot 1997 áprilisában nyitotta meg a  Budavári Önkormányzat. 1998-tól az érdektelenség, valamint a magas működési költségek miatt már csak időszakosan volt megtekinthető, 1999 őszén pedig teljesen bezárt. Ezt követően a nagyközönség és a sajtó elől elzárt területet különféle visszaéléseket elkövető csoportok vették birtokba, s a Várbarlang a fekete gazdálkodás terepe lett.

A Budai Vár-barlang leírása, története