A Budavári Labirintus bezárt!

A Budavári Labirintus | Labyrinth of Buda Castle kiállításai  bezártak a Budai Várban.  

A Google LABYRINTH / LABIRINTUS-sal kapcsolatos információi tévesek vagy szándékosan hamisak.

A Google magyar alkalmazottak (Google Cégem és a Google Maps) hirdetésszövege ráadásul valótlan: Vlad Tepes, III. Vlad havasalföldi fejedelem (1428–1476), „Drakula”, soha nem volt része a Budavári Labirintus kiállításainak. Drakula soha nem volt börtönben a Budai Várban, főleg nem egy barlangban. Ez a valótlan állítás csak a nyugati turisták félrevezetését szolgálja.

A Budavári Labirintus (védjegy!) nevével a bírósági eltiltások ellenére mindenféle formában visszaélnek; az elkövetők még a Budavári Labirintus honlapjait és Facebook-oldalait is behekkelték a saját Google információs paneljeikbe. Mindez az átlagosnál nagyobb körültekintést kíván meg a látogatóktól.

Az engedély nélküli “Drakula Kamra” a Budai Várbarlangban – amelyet ráadásul jogellenesen Labyrinth of Buda Castle névvel hirdettek  – az illetékes szervezetek határozata alapján véglegesen bezárt (látszólag).  

A Budavári Labirintus - Labyrinth of Buda Castle kiállításai- 2011-ben bezártak a Budai Várban bezártak a Budai Várban, d e a magyar Wikipédián a védjegy- és szerzői joggal visszaélnek
A Budavári Labirintus (Labyrinth of Buda Castle) kiállításai- 2011-ben bezártak a Budai Várban, de a magyar Wikipédián a védjegy- és szerzői jogokkal visszaélnek.


Budai Vár-barlang - Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI)  – Panoptikum -Várbarlang az egykori Budavári Labirintus kiállításainak helyén, az illegális Drakula Kamrával.
Budai Vár-barlang – Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI). Panoptikum – Várbarlang az egykori Budavári Labirintus kiállításainak helyén, az illegális Drakula Kamrával.

A Budai Vár-barlang és a Budavári Labirintus

A budai vár alatti barlang- és pincerendszerben két nagyobb látogatójárat található: a Budai Vár-barlang és a Sziklakórház.

A Budai Vár-barlang további két részre tagolódik: az ún. Természetvédelmi járatrendszerre és az Idegenforgalmi szakaszra. Az utóbbiban kaptak helyett 1983-2011 között a Budavári Labirintus kiállításai, amelyek mindmáig a várfelszín alatti területek legmeghatározóbb kulturális turisztikai látványosságai voltak. A Budavári Labirintus (Labyrinth of Buda Castle) révén vált a pincerendszer először országosan, majd világszerte ismertté.

Ugyanakkor a Budavári Labirintus és Budai Vár-barlang nem azonosak (!). A Budai Vár alatti barlang- és pincerendszer hivatalos neve: Budai Vár-barlang. A Budavári Labirintus ennek csak egy részén működött. A Budavári Labirintus A Budai Várbarlanggal ellentétben nem földrajzi név, hanem a kiállítás-együttes, illetve kulturális és szellemi értékek védjegyoltalmat élvező együttese, vagyis márkanév (trademark).

A budai vár alatti barlang- és pincerendszerben két nagyobb látogatójárat található: a Budai Vár-barlang és a Sziklakórház.


A Budai Vár-barlang és a Várbarlang

A Budai Vár-barlang és Várbarlang nem azonosak. Az utóbbi a Budavári Önkormányzat által a budai vár-barlang- és pincerendszerből  jogellenesen leválasztott terület. A Várbarlangot 1997 áprilisában nyitotta meg a  Budavári Önkormányzat. 1998-tól az érdektelenség, valamint a magas működési költségek miatt már csak időszakosan volt megtekinthető, 1999 őszén pedig teljesen bezárt. Ezt követően a nagyközönség és a sajtó elől elzárt területet különféle visszaéléseket elkövető csoportok vették birtokba, s a Várbarlang a fekete gazdálkodás terepe lett.

A Budai Vár-barlang leírása, története