Az állami attak

A Budavári Labirintus lerohanása, anyagi és kulturális beruházásainak erőszakos államosítása egy köztisztviselőkből álló érdekcsoport javára.

Rendőrségi és hatósági attak a Budavári Labirintussal szemben. Budai Vár Barlang

 

2011. július 29-én kora délután a rendőrség készenléti egységei és a Magyar Államra hivatkozó hatóságok ellepték a Budavári Labirintust, a látogatókat kizavarták, a kiállításokat bezárták. Az akció brutalitása miatt több turista azt hitte, terrortámadás történt.

 

Karhatalmi zárás az Úri utcai bejáratnál. Budai Vár Barlang

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság hangsúlyozottan az állam nevében hajtott végre az akciót. Jóllehet a Magyar Állam tulajdonosi képviselője, az MNV Zrt. éppenhogy ellenezte a bíróságokon zajló polgári jogi vita hatósági intézkedések formájában történő “leverését”. A kifejezetten és kizárólag állami tisztviselőkből álló érdekcsoport a Magyar Állam írásba foglalt álláspontjával szembemenve  a készenléti rendőri egységeket törvénytelenül és indokolatlan mértékben bevonva, szabályosan megszállták a Budai Vár-barlangot. Nem reggel a nyitás előtt, nem este a zárás után, hanem a nyári délutáni csúcsforgalomban, amikor zöbb száz turista tartózkodott a föld alatti zeg-zúgos terekben. Az érdekcsoport természetvédelmi hatósági okokra hivatkozva rekvirálta a Budavári Labirintus 30 éves anyagi és kulturális beruházásait; amelyeket még aznap államosított, s a lerohanását elrendelő érdekkör számára azonmód reprivatizált.

 

Rendőrök a pénztárnál. Budavári Labirintus lerohanása. Budai Vár Barlang

A kiürítési művelet kellős közepén, a megriadt turisták között egy, az eljárás voltaképpeni célját elfedő, nagyszabású és túlfűtött sajtótájékoztatót is tartottak. A megalapozatlan vádak csupán ürügyként szolgáltak ahhoz, hogy a Budavári Labirintus több évtizedes anyagi és kulturális beruházásait átjátsszák a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára politikai tanácsadójának, dr. Tamási Róbertnek.

A sajtótájékoztatón nem is tudtak semmit olyat mutatni sem a pincerendszerben, sem dokumentumok formájában, amelyek a vádaskodásokat megalapozták volna. A közigazgatási hatósági és polgári jogi szempontok összezavarása is azt a cél szolgálta, hogy a az 1940-es éveket idéző kisajátításról eltereljék a figyelmet.

 

Rendőrség Budavári Labirintus Úri utcai bejáratánál. DINPI Budai Vár Barlang

 

Tamási korábban a Budavári Labirintusban recepciósként dolgozott, de munkatársai és a vendégek visszatérő panaszai, majd sorozatos pénztári lopások miatt – két társával együtt – a műszaki ügyvezető elbocsátotta. Tamási kirúgása kapóra jött dr. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármesternek, aki 10 éven át képtelen volt a Budavári Labirintus kiállításainak teret adó Budai Vár-barlang-részt az „Önkormányzat javára” megszerezni. 

Tamási, aki a korábbi ciklusban a Budavári Önkormányzat képviselője volt, 2010-ben a polgármester közbenjárására kapott a Vidékfejlesztési Minisztériumban egy politikai tanácsadói státuszt, amelyet kifejezetten Tamásinak kreáltak, havi 1 millióért.

A recepciósból politikai tanácsadóvá avanzsált Tamásinak így – mondhatni – borítékolva volt több mint tíz millió Ft. Ebből, valamint Budavári Labirintustól eltulajdonított pénzekből létrehozta a Budai Grotta Kft.-ét (amelyet később, a kirobbant botrány hatására átkeresztelt Labirintus-Castlecave Kft-nek.)

A Budavári Labirintus lerohanása és azonnali evakuálása

 

Az érdekkör (ki)szolgálójának, strómanjának a minisztériumban semmi egyéb dolga nem volt, mint hogy előkészítse a Budavári Labirintussal szembeni attakot az erőfelvonultatás taktikai elemeinek kidolgozásával: helyi ismeretek birtokában az időzítés, az alkalmazott erő aránya és összetétele, foglalási pontok, látogatói terelési útvonalak stb.

Cserébe és egyúttal saját cégét hozta helyzetbe a bezárás utáni időszakra (fontos frissítés 2019.) Tamási ilyen formán az állam pénzén hozta létre cégét, de az elhíresült birtokba vételt, illetve a Drakula-barlang kialakítását is szintén az állam állta. Mindezzel a húsz éve hányattatott sorsú Budai Vár-barlangra teljesen értelmetlenül elvesztegetett összeg elérte az 1,5 milliárd Ft-t .

Túl-erő a Budavári Labirintus Lovas utcai bejáratánál. Budai Vár Barlang attak.

 

 
 
 
 

 

A Budavári Labirintus lerohanása, beruházásainak erőszakos államosítása egy köztisztviselőkből álló érdekcsoport javára