Az állami attak előzményei

A Budavári Önkormányzat által hasznosított és elhíresült “Várbarlang” köztisztviselők kalandor vállalkozása volt. A budai vár alatti területekből jogellenesen kiszakított, 250-300 millió forintnyi állami pénzt elherdáló „vállalkozás” hamarosan csődbe ment és bezárt.

A hivatalosan lezárt területet több éven keresztül különféle csoportok vették birtokukba, amelyek az illegális használattal, rendezvényekkel és pornófilm-forgatásokkal a Világörökség alatti területet anyagilag és erkölcsileg teljesen lezüllesztették, az illegális bevételeket pedig az utolsó fillérig elsikkasztották.

Ezek a csoportok a szomszédos Budavári Labirintust is meg akarták szerezni maguknak. Ráadásul a Budavári Önkormányzat is, amelynek egyes tisztviselői aktív szerepet játszottak az éjszakai tevékenységekben, a nyilvánosságra került pornófilm forgatási skandalumot úgy akarta eltussolni, hogy a tényeket napvilágra hozó Budavári Labirintust felszámolja, illetve a területét az önkormányzat javára kiürítse.

A polgármester által kezdeményezett kiürítési pert a Budavári Önkormányzat elvesztette. Ezt követően kerületvezetés a Budavári Labirintussal szemben szabályos ámokfutásba kezdett: erődemonstráló hatósági vegzatúrák, a labirintus vízvezetékének elvágása és ellopása, lejárató kampányok követték egymást. Ez utóbbi tekintetében a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a polgármester, az akkori jegyző és a Várnegyed elnevezésű újság jogsértéseket követtek el, s a további jogsértésektől őket eltiltotta.

Tekintettel arra, hogy az állami területen, állami pénzen folyó jogellenes magatartást a magyar államot képviselő MNV Zrt. jogelődjei, az illetékes minisztérium, valamint a rendőri és ügyészi szervek tétlenül nézték (illetve később valamennyien el akarták tussolni), a már napi zaklatásnak kitett Budavári Labirintus az interneten nyilvánosságra hozta az egész ügyet.*

A kerületvezetés válaszul 2008 márciusában – kereskedelmi engedély hiányára hivatkozva – a rendőrség bevonásával bezárta a Budavári Labirintust. A rendőrség, illetve a hatóságok oldalán, mint egy szürreális maffiafilmben, jelen voltak a különféle visszaéléseket elkövető csoportok vezetői.

Rendőrség a Budavári Labirintus Fogadótere előtt. Budai Vár Barlang
A Budavári Labirintus bezárása I.

Még meg sem száradt a tinta a Budavári Labirintus bezárását jogellenesnek kimondó közigazgatási határozaton, a sorozatos vereséget elszenvedő, végsőkig frusztrált kerületvezetés utasítására két tucat rendőr ismét szabályosan lerohanta a kiállítási területeket, s onnan a turistákat kizavarta.

A Budavári Labirintus bezárása II.
A Budavári Labirintus bezárása II.

Az intézkedés azonban menet közben a rendőrség elbizonytalanodása miatt megroppant. Az újra megnyíló Budavári Labirintus vezetése 2008 augusztusában a Legfőbb Ügyészhez fordult azonnali és rendkívüli jogvédelemért.

Az attak

Az állami Drakula-biznisz

Az állami horror

A budavári ördögi kör          

* A 2008-as varbarlang.hu ma már nem található meg az interneten. A Wayback Machine révén azonban az oldal elérhető, lassan nyílik meg, és hiányoznak a multimédiás tartalmak, de az alapszöveg tekintetében nincs adatvesztés.   Időközben leporolták a 2008-as aktát, s ezen a honlapon is hozzáférhetővé tették.